RAD U JAVNOM INTERESU U PRAKSI KRIVIČNOPRAVNOG SISTEMA U REPUBLICI SRPSKOJ - Vasić, Milijan (POLITEIA, 2020)
Krivičnopravni sistem u Republici Srpskoj, egzistira kao samostalan pravni sistem unutar Bosne i Hercegovine. Do danas nije mnogo urađeno kada je u pitanju realizacija rada u javnom interesu u sudskoj praksi. Krivični zakonik Republike Srpske iz 2017. godine (KZ RS, 2017) taj rad propisuje kao alternativnu mjeru kojom bi se kaznili izvršioci krivičnih djela osuđeni na kaznu zatvora do jedne godine.Međutim, iako član 70. Krivičnog zakonika Republike Srpske jasno propisuje rad u javnom interesu, potrebna je jača volja na strani zakonodavca Republike Srpske da podzakonskim aktom – pravilnikom, uredi način, oblik, te ostale parametre za realizaciju svega što je Krivičnim zakonikom propisano. To svakako zahtijeva i veće angažovanje Ministarstva pravde, zakonikom predviđenog kao rukovodioca sprovođenja ove alternativne mjere u praksi.Sudovi u Republici Srpskoj rad u javnom interesu, tamo gdje bi i postojali zakonom propisani uslovi još ne izriču, iz razloga što, iako propisan Krivičnim zakonikom RS, nedostaje podzakonski propis koji će konkretnije riješiti način izvršenja navedene alternativne mjere, navesti sve državne organe sa jasnim zaduženjima i razraditi detaljno način izvođenja rada u javnom interesu kao rehabilitacijsku alternativnu mjeru. Na konferenciji za novinare u oktobru 2019. godine iz Ministarstva pravde Republike Srpske saopšteno je da je u fazi izrada navedenog pravilnika. Time bi se u skorijem vremenu moglo očekivati da se pravosnažno osuđenim licima kod nas omogući ova zakonom priznata mjera resocijalizacije. Osuđeno lice bi radom u korist društvene zajednice, u stalnoj interakciji sa njom izdržalo izrečenu kaznu, bolje shvatilo težinu svojih postupaka protivnih zakonu, zbog čega se i našlo u statusu osuđenog, te što kvalitetnije vratilo u društvo kao njegov ravnopravan član.
Keywords: rad u javnom interesu; alternativne mjere; krivična djela; krivične sankcije; osuđeno lice