БИВСТВОВАЊЕ УМЕТНИКА/ГЕНИЈА У ПРЕДВОРЈИМА ИСТИНЕ - Vilić, Nataša S (POLITEIA, 2020)
Пре свега, оно што нас занима у овоме раду јесте да укажемо на то зашто уметник/геније осећа као властити позив да преко својих уметничких дела казује о истини. Заправо један од циљева нам је показати зашто се истина (овоземаљског и оноземаљског) бивствовања предаје човеку/публици преко уметности. Уметник/геније осећа да он има ту повластицу да је целокупно његово бивствовање у предворјима истине. Нас, такође, занима шта јесте уметник/геније, јер уметници су нам, чини се, више понудили одговора о целини (оностраног) бивствовања него што су то до сад учинили научници. Природа и уметност, као две главне покретачке силе, како нам је то још указао и Аристотел, омогућиле су пре свега самом уметнику/генију да схвати да лепота припада свакоме бићу али у једном метафизичком смислу. Ова спознаја утицала је на средњовековне, а посебно на ренесансне уметнике/геније који знају да уметничко стваралаштво јесте чисти акт слободне игре у којој се универзални дух игра како са уметником/генијем, тако и са публиком, а све у циљу спознаје „клице Бога“. Дакако да је сваки уметник/геније свестан властитих граница и огранчења. Но, уметник/геније долази до спознаје истина у самом чину уметничког стварања, а што јесте његов одговор да сам човек превлада ограничења, страхове и пролазност.
Keywords: Уметник; геније; уметност; истина