OSNOVNI ASPEKTI SECESIJE U SLUČAJU CRNE GORE - Krnetic, Helena (POLITEIA, 2019)
U ovoj analizi ćemo pokušati da sagledamo relevantne aspekte slučaja nezavisnosti Crne Gore, istorijske pretpostavke, relevantne političke faktore, sa naročitim naglaskom na analizu godine u kojoj se održao referendum. Secesija Crne Gore predstavljala je završni čin njenog statusa u okviru Jugoslovenske države. Protivrječnost prisajedinjena Crne Gore Srbiji odlukama Podgoričke skupštine iz 1918. godine imala je za posljedicu nastanak secesionističkog pokreta u Crnoj Gori. Narod Crne Gore, građani su na različite načine iskazivali svoje pravo samoopredjeljenja, jer jedan dio se opredjeljivao za ujedinjenje sa Srbijom, a drugi za uspostavljanje Crne Gore kao nezavisne države. Secesionistički pokret je izraz negativnog samoopredjeljenja dijela građana Crne Gore prema državnom jedinstvu sa Srbijom. Cilj nam je da u ovom radu spoznamo osnovne elemente koji su uticali na secesiju Crne Gore, posebno u aspektima legitimiteta i legaliteta. Slučaj secesije Crne Gore kao predmeta analize je specifičan zbog toga što je ona ranije bila samostalna država, sa priznatim međunarodnim subjektivitetom. Politička i naučna dilema je u tome što se ovaj problem može posmatrati u nekoliko paradigmi. Jedno je polazište da se Crna Gora ujedinila kao država sa državom Srbijom; druga je da se narod Crne Gore opredijelio svojom slobodnom voljom da živi u zajedničkoj državi Srbiji; i treće da je država Srbija prisajedinila Crnu Goru ne uvažavajući njen ustavno-pravni poredak.
Keywords: Montenegro||; ||Crna Gora; secession||; ||secesija; self-determination||; ||samoopredjeljenje; state||; ||država; Constitution||; ||Ustav; legality||; ||legalitet; legitimacy||; ||legitimitet