DA LI JE SOCIJALNI RAD A PRIORI HUMAN? - Milosavljević, Milosav (POLITEIA, 2019)
Socijalni rad kao delatnost i profesija prolazio je kroz različite faze u svom razvoju, poprimajući raznovrsne forme (tradicionalno-pozitivistički, funkcionalistički, birokratski, radikalni). O karakteru socijalnog rada može se suditi na osnovu pokazatelja o tome: koji su njegovi ciljevi; na kojim vrednostima i principima je utemeljen; kakav je njegov odnos prema građanima, korisnicima usluga, kolegama i pripadnicima srodnih profesija i lokalnim zajednicama i kojim sredstvima, metodama i veštinama se koristi u praksi.Na početku XXI veka socijalni rad prati pluralizam ideja, koncepcija, modela, iskustava i prakse, ali i novi i složeni izazovi i problemi koji izviru iz procesa globalizacija i diverzifikacije, kao opštih složenih procesa, koji, uglavnom stvaraju dodatne složene socijalne probleme, ali sužavaju institucionalne, ekonomske, političke i kulturne mogućnosti socijalnog rada.Po mišljenju autora, postoje dobre ideološke i vrednosne osnove, ideje, teorije i iskustva dobre prakse za razvoj humanističkog, ili integrativnog socijalnog rada, ali da će njegovo ostvarivanje zavisiti od ekonomskog, političkog, kulturnog i socijalnog konteksta konkretnih društava i od volje i moći socijalnih radnika da svoje delanje uspostave na humanističkim osnovama.Opšti je zaključak ovog rada da socijalni rad nije a prirori human, što znači da tek treba da se stvaraju društveni uslovi da se on svojim ciljevima, sadržajima, metodama, postupcima i odnosom usmeri prema afirmaciji, dobrobiti i blagostanju čoveka u praksi.
Keywords: globalisation||; ||globalizacija; humanistic values of social work||; ||humanističke vrednosti socijalnog rada; humanistic social work||; ||humanistički socijalni rad; humanism||; ||humanizam; social work||; ||socijalni rad