KA KULTURNOJ POLITIČKOJ EKONOMIJI: Zamišlјeni susret Marksa, Gramšija i Fukoa - Sum, Ngai-Ling (POLITEIA, 2019)
U ovom radu razmatra se mogući razvoj Marksovog naslјeđa dvije stotine godina od njegovog rođenja. On predstavlјa odgovor na uticaj post-strukturalizma i „kulturnog obrata” povezanog s njim na akademske marksističke analize tako što ispituje materijalne i diskurzivne dimenzije promjenjivih društvenih odnosa u kapitalističkim društvenim formacijama. U ovom značenju, predlaže se pristup kulturne političke ekonomije da bi se premostio jaz između konstruktivizma i strukturalizma. Nagovještava se, uzimajući u obzir Marksovo dugotrajno zanimanje za jezik i znakovne procese kao klјučne aspekte kritike ekonomskog, političkog i društvenog života, da se njegova djela mogu čitati kao prvi oblik kulturne  političke ekonomije. Dalјe, navodi se da se Marksov doprinos kritici može pojačati tumačenjem kroz prizmu rada dvojice kritičkih teoretičara novije generacije, Antonija Gramšija i Mišela Fukoa. U skladu s tim, u radu se ova tri autora postavlјaju u isti vremenski okvir, da bi se istražila veza između semiotičkih i ne-semiotičkih aspekata društvenih odnosa, te da se nakon toga identifikuju četiri oblika selektivnosti kao oruđa za ispitivanje stvaranja hegemonije i preoblikovanja društvenih odnosa.
Keywords: Cultural Political Economy||; ||Kulturna politička ekonomija; Marx||; ||Marks; Gramsci||; ||Gramši; Foucault||; ||Fuko; Selectivity||; ||selektivnost; Discourse||; ||diskurs