LJUDSKA PRAVA I AZIJSKE VRIJEDNOSTI - Stević, Ljiljana Z (POLITEIA, 2019)
Cilj rada jeste da putem analize predoči pitanje univerzalnosti ljudskih prava i odnosa prema azijskim vrijednostima tj. konfucijanizmu. Apstraktna ideja o inherentnom postojanju prava za sva ljudska bića ključni je razlog zbog kojeg ljudska prava posjeduju svi ljudi i otud i pravilo univerzalnosti. S druge strane, univerzalnost nije uniformnost. Primjena ljudskih prava i sloboda jeste i proizvod istorijskih iskustava određenih naroda i prema tome razlikuje se u različitim kulturnim ili političkim zajednicama. Mnoga azijska društva više su orijentisana na grupu i više prihvataju odluke i mjere vlade nego što je to slučaj na Zapadu. U radu je prvo dat osvrt na pitanje univerzalnosti ljudskih prava. U centralnom dijelu predstavljeno je pitanje konfucijanizma i ljudskih prava, te pitanje ljudskih prava u NR Kini. U zaključku se ističe neophodnost inkorporiranja azijskih vrijednosti u zapadni koncept ljudskih prava, kao i potreba za fleksibilnošću zajednica i za prihvatanjem ideja iz različitog konteksta.