LEVI POPULIZAM: Demokratizacija i klasna svest - Vranic, Bojan M (POLITEIA, 2019)
Rad analizira mogućnosti levog populizma da proizvede klasnu svest kod onih koje Laklau naziva populističkim subjektima. Autor pokazuje da populistički subjekti nisu identični niti međusobno zamenjivi pojmovi u svetlu Marksovih i Engelsovih ideja o proleterskoj klasi. U prvom delu rada, autor postavlјa ideju populizma na osnovu tri osnovna elementa: reakcionarnosti, ideje naroda, i borbe. U drugom delu, analizira se ideja klasne svesti i pokazuje da je ona nužno politička. U trećem delu rada, ideja levog populizma se objašnjava zaklјučcima o klasnoj svesti, gde se pokazuje strukturalna nekonzistentnost ideje populističkog subjekta.
Keywords: Populism||; ||Populizam; class consciousness||; ||klasna svest; Marx||; ||Marks; Engels||; ||Engels; Laclau||; ||Laklau