EVROPSKA FINANSIJSKA MREŽA ISLAMISTIČKOG TERORIZMA - Vukoičić, Jelena (POLITEIA, 2019)
U ovom radu autor analizira jedan od najznačajnijih aspekata globalnog islamističkog terorizma na teritoriji Evrope – terorističku finansijsku mrežu. Iako je Evropa proteklih godina postala jedna od glavnih meta islamističkih terorista, njen odgovor na rastuću pretnju terorizma pokazao se kao slab i neefikasan. Isto se može reći i za borbu evropskih bezbednosnih snaga protiv finansijskih mreža terorističkih organizacija. Dok su Sjedinjene Države, nakon napada na Nјujork i Vašington 2001. godine, donele ”Patriotski dekret”, Evropa nije uradila ništa slično, što je od nje napravilo savršenu lokaciju za teroriste koji su bili prinuđeni da povuku svoja sredstva iz Amerike. Nepostojanje globalnog i harmonizovanog seta zakona poput ”Patriotskog dekreta” može se delimično objasniti činjenicom da Evropa nema ekvivalent američkom federalnom zakonodavstvu zbog toga što je nivo političke integracije članica Evropske Unije mnogo niži od onog koji poseduju Američke države. Nepostojanje homogeniteta u evropskim strukturama omogućilo je članovima terorističkih organizacija da iskoriste prednost pukotina u zakonskim sistemima EU država. Pored činjenice da EU nema jedinstveni set antiterorističkih zakona, problem takođe leži u činjenici da evropske liberalno-demokratske političke elite stavlјaju preveliko težište na koncept lјudskih prava što, suštinski, onemogućava rad njihovih sopstvenoh bezbednosnih snaga i otežava im sprovođenje istraga nad pojedincima i organizacijama osumnjičenim za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Keywords: Islamist terrorism||; ||Islamistički terorizam; Islamist terrorist organisations||; ||islamističke terorističke organizacije; terrorism financing||; ||finansiranje terorizma; Europe||; ||Evropa; EU||; ||EU; US||; ||SAD