BUĐENJE DESNICE U EVROPSKOJ UNIJI – PUT KA NOVOJ EVROPI ILI ,,LAŽNA UZBUNA“? - Petrović, Rajko Č (POLITEIA, 2018)
Evropska unija se danas suočava sa teškim izazovima. Brojna politička, ekonomska, socijalna, kulturna i identitetska pitanja u Evropskoj uniji nisu na zadovoljavajući način tretirana, što izaziva direktne posledice u njenom političkom životu. Sve je više građana koji nisu zadovoljni načinom na koji postojeća politička elita Evropske unije odgovara na ove izazove, dok opozicione političke partije (bilo da je reč o levim ili partijama desnog centra) ne nude bitno drugačiju alternativu. Iz tih razloga, širom Evropske unije je u protekle dve decenije došlo do postepenog oživljavanja političke desnice. Bilo da je reč o novom desnom centru, krajnjoj desnici ili ekstremnoj desnici – novi talas desnice građanima Unije nudi autentičnu i alternativnu politiku.  Reč je o partijama koje su spremne da se uhvate u koštac sa problemima migracije, kulture, religije, identiteta, kao i integracije manjina u evropski obrazac života. Mada i dalje medijski satanizovana i etiketirana kao fašistička ili nacistička, evropska desnica iz godine u godinu jača – od Mađarske, preko Slovačke, Poljske, Nemačke i Austrije, pa sve do Holandije i Velike Britanije. Vladajuća politička elita iz Brisela talas porasta desnice u Uniji naziva ,,lažnom uzbunom”, dok relevantni podaci iz prethodnih izbornih ciklusa širom iste, kao i istraživanja javnog mnjenja pokazuju sasvim suprotnu tendenciju – želju velikog dela građana za stvaranjem ,,Nove Evrope”.