Исправка: Криминал-Социјални ризик у савременом друштву (Год. 7, Бр. 13, стр. 84-113, DOI: 10.5937/pol1713084V) - časopisa Politeia, Uredništvo (POLITEIA, 2017)
У раду ауторке др Драгане Вилић под насловом "Криминал-Социјални ризик у савременом друштву" објављен у бр. 13 (год. 7) часописа Политеиа на страници 84, техничком грешком објављен је погрешан сажетак рада на српском језику, те се овом приликом извињавамо ауторки и читаоцима. Уз сагласност ауторке, у овом броју објављујемо исправан сажетак на српском језику:Криминал, као облик понашања којим се крши закон (Е. Гиденс), представља један од социјалних ризика. Једна од негативних посљедица развоја савременог, глобалног друштва јесте глобализација криминалитета (М. Костић и Ф. Мирић). О криминалитету се може говорити тек с развојем и разрадом правног система у модерном смислу те ријечи (укључујући и кривично право), али су у друштвима одувијек постојале одређене врсте норми и вјеровања који су условљавали људско понашање и наспрам којих се процјењивала његова (не)исправност (М. Ивановић). За разлику од позитивног права које не може у потпуности да испрати динамику промјена у друштву које утичу на одређење кривичног дјела, социологија треба стално да трага за новим елементима који проширују овај појам (ново, непредвидиво, неограничено). У раду се анализирају узроци криминалитета, његова распрострањеност, врсте (насилнички, имовински и сл.), однос с другим појмовима (девијантност, делинквенција и злочин) и његове посљедице у савременом друштву, с циљем сагледавања ризика од криминалитета, тражења адекватног друштвеног одговора на ову негативну појаву, те даје анализа казнене политике и улоге затворске институције у преображају преступникâ (М. Фуко).