Privredna i politička tržišta - Prokopijević, Miroslav L (POLITEIA, 2017)
Ovaj rad se bavi pitanjem da li u politici postoji tržište poput onoga vezanog za ekonomiju. To istraživanje je izvedeno na tri tačke, kojima je posvećen po jedan deo rada. U prvom delu rada se pokazuje da osnovna analogija dva tržišta postoji, time što postoje mnoge važne sličnosti, ali da postoje i značajne razlike. U drugom delu se pokazuje da neke ključne teoreme, koje važe na ekonomskom, ne važe na političkom tržištu. To je pokazano na primeru „Koazove teoreme”. Konačno, u trećem delu se raspravlja o tržišnoj i državnoj grešci. Posle analize na ove tri tačke može se videti, da analogija dva tržišta – ekonomsko i političko – u osnovi postoji, ali da ona funkcionišu uz značajne razlike. Do toga dolazi usled razlika između dva tržišta u pogledu vlasničkih prava, prirode proizvoda, sistema podsticaja i mogućnosti sprovođenja ugovora. U osnovi, političko tržište je nesavršenije od ekonomskog, ali je ipak tržište.
Keywords: state failure||; ||državna greška; market failure||; ||tržišna greška; Coase’s theorem||; ||Koazova teorema; political market||; ||političko tržište; economic market||; ||ekonomsko tržište