OD METAFIZIČKOG DO POLITIČKOG: DA LI POLITIČKOM KULTUROM ROLSOV PRINCIP TOLERANCIJE ZAPADA U MORALNI RELATIVIZAM? - Vranic, Bojan M (POLITEIA, 2017)
Cilj ovog rada je da analizira Rolsovu koncepciju političke (javne) kulture, ispitujući da li njegovo načelo tolerancije (Politički liberalizam) zapada u moralni relativizam. Analiza se sastoji iz tri dela. Prvo, autor analizira različite kritičke pristupe Rolsovoj teoriji i pokazuje gde leži njihova greška. Drugo, autor razlučuje intelektualnu tradiciju socijalnog liberalizma iz koje je proizilazi Rolsova koncepcija, pokazujući da je on značajno primenio ključne ideje dominantne liberalne pravde Zapadnog sveta. U poslednjem delu rada nude se argumenti u prilog tezi da je Rolsova ideja političke kulture kamen temeljac pravednog društva i izvor tolerancije, čime se dodatno osnažuje ideja da Rolsova koncepcija političkog liberalizma ne zapada u moralni relativizam već je deo tradicije liberalnog pluralizma.
Keywords: moral relativism||; ||moralni relativizam; political culture||; ||politička kultura; Rawls||; ||Rols; political liberalism||; ||politički liberalizam; metaphysics||; ||metafizika; concepts||; ||koncepti