Međunarodno političko komuniciranje i uticaj informaciono-komunikacijskih tehnologija na savremene međunarodne odnose - Vranješ, Aleksandar; Budimir, Željko (POLITEIA, 2017)
Međunarodno političko komuniciranje se može posmatrati kao pomoćna, ali i konstitutivna disciplina međunarodnih odnosa u širem polju političkih nauka. U samoj suštini međunarodnih odnosa jeste politička komunikacija preko koje se realizuju politički ciljevi najvažnijih aktera svetske politike. U ovom radu data je kratka geneza razvoja međunarodnog političkog komuniciranja i relacija prema međunarodnim odnosima. Definisani su ključni termini, izložene najvažnije teorije, ukazano na globalni karakter međunarodnog komuniciranja danas. Analizirane su promene u međunarodnoj politici koje su posledice informatičke revolucije i pojave savremenih informaciono-komunikacijskih tehnologija koje menjaju samu prirodu međunarodnih odnosa. Napravljen je pregled uticaja novih tehnologija komuniciranja na glavne aktere (subjekte) mećunarodnih odnosa, tako je analiziran uticaj ovoga faktora kako na državu tako i na nedržavne aktere. Osvrnuli smo se na uticaj informaciono- komunikacijskih tehnologija na pojedinca koji zahvaljujući globalnoj komunikacijskoj mreži postaje stvarni akter svetske politike. Dat je i presek glavnih teorija međunarodnih odnosa i njihov odnos prema izazovima koje je donela informatička revolucija i digitalno doba.