BOLJŠEVIČKA PROPAGANDA U DELU DŽONA RIDA „DESET DANA KOJI SU POTRESLI SVET“ - Trbić, Aleksandar (POLITEIA, 2026)
Cilj ovog rada jeste da kroz analizu sadržaja prikaže političku propagandu koju su koristili boljševici za vreme Oktobarske revolucije, kao i načine na koji je ona vršena u toku deset dana koje je Džon Rid opisao u svom delu. Nakon uvodnog dela, u kojem su objašnjeni pojam i vrste političke propagande od značaja za ovaj rad, ukratko su izloženi život i delo američkog novinara. Nakon toga, sledi analiza propagande savremenim metodama, uz navođenje tehnika korišćene propagande i njenu primenu u uslovima koje je Rid opisao. Autor rada posebno je obradio propagandu vršenu u štampi, uz osvrt na onu prikazanu u parolama, proglasima, plakatima i u javnim govorima.
Keywords: politička propaganda; boljševici; Oktobarska revolucija; Džon Rid; propagandne tehnike; štampa; politička komunikacija