ETIČKI IZAZOVI DRŽAVNE SLUŽBE U BOSNI I HERCEGOVINI - Vranjes, Nevenko D. (POLITEIA, 2026)
Državna služba u Bosni i Hercegovini u procesu je stalne reforme. Ključni izazovi su u njenoj depolitizaciji, profesionalizaciji, evropeizaciji, integritetu i etičnosti. Politizacija je fenomen koji prati državnu službu od najranijih vremena njenog nastanka pa i danas. Politički uticaj na državnu službu i državne službenike prisutan je i u zemljama sa dugom demokratskom tradicijom. Međutim, u društvima postsocijalističke tranzicije, politizacija, odsustvo službeničke kulture, opskurna demokratska tradicija, nedostatak edukacija ključni su izazovi na putu etičnosti državne službe.Predmet rada jesu etički izazovi u državnoj službi u Bosni i Hercegovini. Cilj istraživanja je da se analizira postojeći pravni okvir i identifikuju ključne oblasti neetičnog postupanja, procijeni stepen njihove rasprostranjenosti i sagleda uticaj postojećih etičkih kodeksa i pravnih propisa na ponašanje državnih službenika. U radu se primjenjuje kombinacija normativno-pravne analize relevantnih propisa i etičkih standarda, kao i uvida iz savremene teorije javne uprave i etike javne službe. Posebna pažnja posvećena je pitanjima korupcije, sukoba interesa, političkog uticaja na rad uprave, transparentnosti i odgovornosti, te profesionalnog integriteta državnih službenika.
Keywords: Etika; etički kodeks; državni službenici; državna služba; diskriminacija i mobing