ТОТАЛНА ОДБРАНА: НУЖНА АЛИ СУШТИНСКИ (ЈОШ УВЕК) НЕПОСТОЈЕЋА ОСНОВА СРПСКОГ ОДВРАЋАЊА - Јовановић, Милош (POLITEIA, 2026)
Србија је 2007. године усвојила одлуку о војној неутралности, чиме је путем концепта тоталне одбране одредила и модалитет свог стратешког одвраћања. Обухватајући две класичне компоненте – војну и цивилну одбрану, рад наглашава да је тотална одбрана релативно уско схваћена и да је чак у том уском опсегу још увек недовољно остварена. Одређена питања попут свеобухватности одбране и нарочито духовне, односно идеолошке одбране остала су у потпуности ван оквира промишљања, разраде и остварења српског концепта тоталне одбране. Поред наведеног, у раду се поставља питање постојања нужних предуслова за реализацију концепта тоталне одбране попут снажних институција, стабилне политичке ситуације и друштвене кохезије с једне стране, као и разрешења стратегијске дилеме с којом се Србија суочава и која ће одредити судбину како војне неутралности, тако и концепта тоталне одбране, с друге стране.
Keywords: Војна неутралност; одвраћање; тотална одбрана; цивилна одбрана; унутрашње уравнотежавање; институције; друштвена кохезија