POLITIČKA PARTICIPACIJA I POVJERENJE MLADIH SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE U POLITIČKE INSTITUCIJE - Vuković, Đorđe; Vranješ, Aleksandar; Radanović, Srđan (POLITEIA, 2025)
Rad istražuje nivo političkog povjerenja i obrasce političke participacije mladih u Srbiji i Republici Srpskoj, posebno među pripadnicima generacije Z. Na osnovu kombinovanog kvalitativnog i kvantitativnog istraživanja, sprovedenog na uzorku od 555 ispitanika, analiziraju se dimenzije političke kulture kao što su medijska pismenost, politička involviranost, cinizam, anomija, povjerenje u institucije, autoritarnost i odnos prema državnim simbolima. Rezultati pokazuju izrazito nizak stepen povjerenja mladih u ključne političke institucije – vladu, parlament, predsjednika, pravosuđe i političke partije – uz istovremeno visoku izbornu participaciju. Većina mladih smatra da političke partije ne zastupaju interese građana, da mediji nisu pouzdan izvor informacija i da pojedinci nemaju realnu mogućnost uticaja na odlučivanje. Iako generacija Z izražava snažnu vezanost za državne simbole i pokazuje toleranciju prema različitosti, evidentan je porast političkog cinizma, osjećaj marginalizacije i uvjerenje da klasične institucije demokratije ne ispunjavaju očekivanja mladih. Nalazi ukazuju na strukturalnu krizu političke legitimnosti i potrebu za redefinisanjem mehanizama uključivanja mladih u politički život. Analiza naglašava da je jačanje povjerenja generacije Z u institucije ključni preduslov demokratske konsolidacije.
Keywords: Politička participacija; društvene mreže; mladi; generacija Z; povjerenje; institucije; Srbija; Republika Srpska