ИЛУЗИЈА: СТАРИ-НОВИ ОБЛИК ИДЕОЛОГИЈЕ У СЛУЖБИ ДОБРА ИЛИ ЗЛА - VASILJEVIC, BOZIDAR (POLITEIA, 2025)
Илузија је један од најсуптилнијих феномена људске свести јер истовремено омогућава смисао и скрива истину. Она гради оквир у којем свет постаје разумљив, али управо та конструкција може створити простор за обману и манипулацију. Рад полази од претпоставке да се добро и зло илузије не мере њеним постојањем, већ њеним последицама: да ли подстиче стварање заједништва, креативности и личне слободе или, обрнуто, одржава системе моћи и спречава критичко мишљење. Кроз анализу филозофских и друштвених перспектива, показује се да је илузија истовремено егзистенцијална нужност и етичка одговорност. Њен позитивни потенцијал остварује се онда када остаје привремена и отворена за преиспитивање, док постаје опасна када се претвори у затворени систем који намеће једнообразну стварност и укида простор за расуђивање.
Keywords: Илузија; добро и зло; моћ; слобода; хиперреалност; истина