НУКЛЕАРНА ДОКТРИНА РУСИЈЕ – ОДВРАЋАЊЕ ЗА 21. ВИЈЕК - Simikic, Sinisa (POLITEIA, 2025)
Ревидирана нуклеарна стратегија Русије усвојена је 19. новембра 2024. године, као својеврсни одговор на раније дату дозволу САД Украјини да може ракетама средњег домета гађати дубину руске територије. Увертира у овакав расплет догађаја била су повлачења САД и Русије из споразума о контроли стратешког наоружања. Поред тога, након побједе Доналда Трампа на предсједничким изборима одлазећа америчка администрација додатно је истакла помоћ Украјини као свој спољнополитички интерес. У жељи за даљим супротстављањем руској војсци Украјина је мјесецима током 2024. године захтијевала од савезника да јој испоруче и дају дозволу за употребу ракета средњег домета по дубини територије Русије, као и ловце Ф-16. Основна теза овог рада гласи да је нова нуклеарна доктрина Русије прилагођена савременим ратним околностима, као и изазовима у међународном поретку 21. вијека, те представља конзистентан наставак нуклеарног одвраћања. Нова нуклеарна доктрина као и она која јој претходи почивају на нуклеарној тријади. У раду се анализирају промјене у вођењу ратова у 21. вијеку, с акцентом на масовну употребу дронова и беспилотних летјелица. Поред тога, циљ рада јесте разумијевање узрока ревидирања нуклеарне доктрине Русије као и њеног садржаја те могућих импликација у међународним односима.
Keywords: Русија; нуклеарна доктрина; одвраћање; САД; нуклеарна тријада; реализам