PENALNI POPULIZAM ‒ NASTANAK, RAZVOJ I BUDUĆNOST - Kovacevic, Milica D.; Atanasov, Saša (POLITEIA, 2025)
Penalni populizam tokom poslednjih nekoliko decenija predstavlja jedan od kontinuirano zastupljenih kriminalnopolitičkih trendova, i to na globalnom nivou. Njegove postavke ukratko se svode na strože kažnjavanje prestupnika, navodno, u skladu sa stavovima i željama javnog mnjenja. Problemi penalnog populizma tiču se njegove naučne i empirijske neutemeljenosti, odnosno nedostatka konkretnije argumentacije pri osmišljavanju inventivnih rešenja, ali i nekonsultovanja stručne javnosti. Stoga su autori nastojali da putem analize literature ukažu na osnovne postavke i praktične implikacije penalnog populizma, a u cilju bližeg upoznavanja javnosti sa ovim konceptom i otvaranja prostora za debatu. Nakon sumiranja uporednopravnih iskustava, uz poseban osvrt na Srbiju, autori uočavaju da se i pored bitnih socioekonomskih razlika postavke penalnog populizma u značajnoj meri poklapaju u različitim delovima sveta. Primenjene su metode analize sadržaja, normativno-logički i komparativno-pravni metod. Autori zaključuju da je penalni populizam i te kako prisutna tendencija, kako nema naznaka da će nestati, te otuda treba da bude prepoznat i proučavan, kako bi se buduće kriminalne politike razvijale u skladu sa dinamikom i strukturom kriminaliteta, ali i uz uvažavanje stavova adekvatno informisane javnosti.
Keywords: penalni populizam; krivično pravo; Srbija