DEMOGRAFSKI RAZVOJ I KULTURNO-LINGVISTIČKI IDENTITET BUNJEVACA U SRBIJI - Raduski, Nada (POLITEIA, 2025)
U radu je predstavlјena demografska dinamika Bunjevaca u Srbiji od 1991. do 2022. godine, etnolingvistička istraživanja o njihovom maternjem jeziku kao jednoj od najvažnijih komponenti nacionalnog identiteta, zatim kulturni razvitak, specifični običaji i tradicija bunjevačke nacionalne manjine. Istoriju Bunjevaca karakteriše dvovekovno nastojanje mađarske, hrvatske, povremeno srpske, a u 20.veku i jugoslovenske nacionalne ideologije, da prisvoje i po svom obliku modifikuju bunjevački nacionalni identitet na prostoru Vojvodine (Bačke), ali i uporno zalaganje pripadnika ove manjine da sačuvaju i razvijaju svoj jezički identitet. Neslaganja etnologa i lingvista oko pitanja da li je reč o manjinskom jeziku ili posebnom govoru u okviru hrvatskog ili srpskog jezika, naročito su aktuelizovana nakon dezintegracije Jugoslavije, uz dodatne brojne polemike o standardizaciji bunjevačke ikavice i uvođenju u službenu upotrebu u Subotici. I na kraju, posebnu karakteristiku bunjevačkog identiteta predstavlјa njihova kultura, iako nikada do kraja razvijena i eksponirana, i veoma specifični i prepoznatlјivi tradicionalni običaji, mada  nedovolјno sačuvani u izvornom obliku.
Keywords: Etnodemografski razvoj; nacionalni identitet; jezik; kultura; Bunjevci; Srbija