УЛОГА И ЗНАЧАЈ МЕЂУНАРОДНОГ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПРАВА У РЕГУЛИСАЊУ СТАТУСА СЛУЖБЕНИКА МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА - Glodić, Duško (POLITEIA, 2024)
Чланак разматра основне детерминанте правног статуса међународних службеника утврђене у међународном административном (управном) праву. Да би ово постигао, чланак прво дефинише појам међународног административног права. Затим, појашњава међународноправни оквир за аутономно регулисање статуса међународних службеника од стране међународних организација и анализира изворе међународног административног права. Коначно, чланак указује и на утицај који су међународни административни трибунали имали на конституисање међународног административног права и омогућавање његове ефективне примјене. Закључено је да је међународно административно право посебно и специфично за сваку поједину међународну организацију, али да постоји сличност између појединих института и принципа који постоје у правилима различитих међународних организација. С обзиром на значај међународних службеника у обављању функција међународне организације, међународно административно право, као правни оквир који регулише њихов положај и који им гарантује независност од појединих влада, од суштинског је правног значаја за несметано дјеловање међународне организације као субјекта међународног права.
Keywords: међународне организације; међународно административно право; право међународних организација; међународни административни трибунали