SNAGA IRACIONALNOG U POLITICI: MIT KAO VREDNOSNO-MOTIVACIONA OSNOVA IDEOLOGIJE - Otović Višnjić, Filip (POLITEIA, 2024)
U tekstu se afirmiše teza da mitovi određuju ne samo vrednosne osnove političke kulture i komunikacije već i celokupnu saznajnu perspektivu i njene granice. Takođe, mit ima neprikosnovenu funkciju u artikulaciji i afirmaciji političke volje, kako za prihvatanje načina na koji je organizovano društvo, tako i za radikalno suprotstavljanje nekim njegovim posebnostima ili totalitetu. Samim tim, mit kao iracionalna, aksiološka i motivaciona osnova predstavlja nepresušan izvor svim vrstama političke persuazije. Oni su jezgro modernih ideoloških sistema, koji mitove racionalizuju u cilju reprodukcije društvene prakse. U prvom delu rada ponuđena je kritika bitnom zahtevu prosvetiteljskog racionalizma za „oslobođenjem” od mitskog doživljaja egzistencije. Drugi deo nudi moguće odgovore na pitanje zbog čeka politički mit kao fenomen opstaje i u modernom vremenu. Treći deo objašnjava razloge nastanka i mehanizme funkcionisanja ideologija, kao odgovora na krizu smisla u masovnim, tehnološki ustrojenim društvima.
Keywords: mitovi; politička kultura; politički mit; ideologija