PARLAMENTARNI IZBORI U ŠVEDSKOJ 2022. GODINE: POZICIONIRANJE LEVIH I DESNIH PARTIJA - Pavlovic, Jovica; Filipović, Aleksa (POLITEIA, 2024)
Ovaj rad proučava društveno-političke podele koje postoje unutar Kraljevine Švedske, kako bi pružio analitički uvid u pozicioniranje švedskih stranaka tokom predizborne kampanje za poslanička mesta u Parlamentu Kraljevine Švedske (u Riksdagu), što posledično doprinosi i razumevanju izbornih rezultata koje su tamošnje partije ostvarile. Stoga prvi cilj rada podrazumeva pružanje analize izbornih programa i rezultata, dok drugi cilj istraživanja teži identifikaciji zavisnih i nezavisnih varijabli koje su doprinele političkom pozicioniranju i posledičnom uspehu/neuspehu osam najvećih švedskih partija na parlamentarnim izborima održanim u septembru 2022. godine. U tom smislu, primenom metode analize diskursa i metode analize dokumenata/podataka, proučavaju se različiti načini pozicioniranja partija desnice i levice tokom predizborne kampanje, pri čemu se za teorijski okvir uzima Lipsetova i Rokanova (Lipset & Rokkan, 1967) teorija o svrstavanju stranaka; teorija društvenih rascepa. Polazi se od hipoteze da je na predizborne kampanje švedskih stranaka najviše uticala potreba da se odrede prema dve teme; temi imigracije i temi reforme zdravstvenog i obrazovnog sistema. Rezultati istraživanja ukazuju na to da su švedske stranke – kako bi ostvarile pozitivne izborne rezultate – sve spremnije da svoje istorijski prepoznatljive stavove i pozicije oblikuju prema aktuelnim pitanjima. Taj trend delimično uzdrmava stabilnost švedskog partijskog sistema, ali ga i dalje ne narušava u potpunosti, što se vidi i po ishodu izbora.
Keywords: Parlamentarni izbori; Švedska; 2022 godina; partije