ПУТ ЦРНОГОРСКЕ НАЦИЈЕ ОД ПОЛИТИЧКЕ ДО ЕТНИЧКЕ НАЦИЈЕ - Todorovic, Vladica S. (POLITEIA, 2024)
У раду смо се бавили процесом формирања црногорске нације. Покушали смо да докажемо да је кључни тренутак, који ће пресудно утицати на касније формирање црногорске етничке нације, признање државе Црне Горе 1878. на Берлинском конгресу, чиме је формирана црногорска политичка нација, нација која има државу. Дакле, по нама је формирање црногорске политичке нације пресудно утицало на касније формирање црногорске етничке нације и покушаје заокруживања црногорске етничке нације елементима који чине нацију. Они становници Црне Горе који прихватају припадност црногорској етничкој нацији прихватају државу Црну Гору као светињу. Али, и они грађани Црне Горе који прихватају припадност српској етничкој нацији, такође прихватају државу Црну Гору као светињу. Тиме снажно бране своју припадност црногорској политичкој нацији, само за разлику од етничких Црногораца тврде да је Црна Гора, држава, али српска. Тако да Срби из Црне Горе замишљају (евентуално) ново уједињење са Србијом на федералној, али не на унитарној основи, а видели смо од 1992. до 2006. да таква држава, звала се ,,Савезна Република Југославија“ или ,,Србија и Црна Гора“ нема будућност. Не прихватајући (евентуално) унитарно већ (евентуално) федерално уједињење, Срби у Црној Гори не схватају да ће због таквог става временом од припадности политичкој црногорској нацији, постати припадници црногорске етничке нације.
Keywords: Црна Гора; држава; нација; црква; језик