TEORIJA DRUŠTVENOG UGOVORA TOMASA HOBSA I ŽAN-ŽAKA RUSOA – UJEDINJENI ILI SUPROTSTAVLJENI? - Vojnović, Sava (POLITEIA, 2023)
Tomas Hobs i Žan-Žak Ruso spadaju među najznačajnije novovekovne političke filozofe, koji svoje teorije zasnivaju na ideji društvenog ugovora. Oba autora polaze od prirodne jednakosti svih ljudi i nesigurnosti prirodnog stanja, ali na prvi pogled završavaju u sasvim drugačijim perspektivama o suverenitetu i odnosima unutar političkog društva. Ruso insistira na zajedničkom suverenitetu svih građana, koji imaju zagarantovan ekonomski minimum, neotuđivo ovlašćenje donošenja zakona i brige o opštoj volji, pri čemu svi zajedno istovremeno konstituišu i one nad kojima se vlada.  Hobs, sa druge strane, nalaže da narod bira suverena koji se nalazi uvek u prirodnom stanju i mora da ima veliku moć kako bi mogao da ispuni svoju ulogu zaštitnika. Ipak, u radu se iznose argumenti u prilog tome da njihove pozicije zapravo nisu toliko različite, imajući na umu Rusoovu izvršnu vlast i mudre zakonotvorce, a kod Hobsa široko postavljena prava podanika. Teza rada jeste da kod obojice narod autorizuje i nadzire, a neko drugi vlada.
Keywords: Tomas Hobs; Žan Žak Ruso; Teorija društvenog ugovora; politička filozofija