IMPLICITNE SPOLJNE NADLEŽNOSTI EVROPSKE UNIJE - Dragišić, Radmila (POLITEIA, 2023)
Antologijski slučaj ERTA smatra se slučajem u kojem su razvijene konture učenja o implicitnoj (podrazumijevajućoj) spoljnoj nadležnosti Evropske unije. To logički utemeljeno učenje, koje je do sada već podrobno razrađeno, u martu 2021. godine proslavilo je svoj 50. rođendan. Stoga, pokazuje se opravdanim da ga se podsjetimo i istražimo u kojoj mjeri je aktuelno danas. U središtu našeg interesovanja jeste sadržinsko određenje spoljnih implicitnih nadležnosti, njihov nastanak i geneza na ravni Unije, kao i doseg njihove primjene u postlisabonskom periodu, iskazani kroz izabranu jurisprudenciju Suda pravde Evropske unije. U istraživanju koristimo analitičke i sintentičke metode, pri čemu u okviru njih centralno mjesto zauzimaju analiza sadržaja i istorijsko-komparativna analiza. U konačnici zaključujemo da koncizno pojašnjavanje slučajeva u kojima Unija ima spoljnu nadležnost dodatno ojačava potrebu stalnog ugledanja na tumačenja koja je Sud dao u ERTA presudi, a što može da bude plodno tlo za suviše edstenzivno ocjenjivanje od strane tog pravosudnog organa.
Keywords: Evropska unija; slučaj ERTA; implicitne spoljne nadležnosti; sudska praksa; Lisabonski ugovor