KREATIVNE TEHNIKE U SOCIJALNOM RADU – REFLEKSIJA STUDENATA NA NASTAVNI PREDMET - Šćepović, Dragana (POLITEIA, 2023)
Kreativne tehnike kao postupci za podsticanje kreativnosti i ekspresije, koji omogućavaju da pomoću medija osoba osvijesti osjećanja, misli i druge sadržaje iz svog iskustva, posljednjih godina nalaze primjenu i daju dobre rezultate u socijalnom radu. Nastavni predmet Kreativne tehnike u socijalnom radu, koji se izvodi na studijskom programu Socijalni rad na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, koncipiran je tako da studenti u okviru nastave, pored teorijskih sadržaja, stiču vještine i prva iskustva u njihovoj praktičnoj primjeni. U radu su prikazani rezultati dobijeni primjenom metode fokus grupe, koju su činili studenti na studijskom programu Socijalni rad. Sadržaj rada fokus grupe jeste refleksija studenata na: sadržaj predmeta, način izvođenja nastave, angažovanje studenata u realizaciji zadataka i mogućnosti upotrebe kreativnih tehnika u socijalnom radu. Analiza sadržaja rada fokus grupe pokazala je da studenti ovakav način izvođenja nastave percipiraju kao inovativan, jer zahtijeva njihov aktivni pristup radu i participaciju, i omogućava razrađivanje tema koje smatraju važnim za svoju profesiju, što im otvara nove perspektive u socijalnom radu sa klijentima. Prema izjavama studenata, ovaj predmet omogućio im je sticanje vlastitog iskustva upotrebe pojedinih tehnika i medija, dao priliku da se kreativno izražavaju, da razvijaju kritičko mišljenje, ali i da postanu senzibilisaniji za probleme socijalnog rada.
Keywords: Kreativne tehnike; socijalni rad; fokus grupe; studijski program; studenti