МЕХАНИЗМИ ОБЕШТЕЋЕЊА КОД ШТЕТЕ ПРОУЗРОКОВАНЕ ТЕРОРИСТИЧКИМ АКТИМА - Pilipović, Dejan (POLITEIA, 2023)
Питање обештећења, односно накнаде штете усљед терористичких аката данас је актуелно и значајно, посебно у контексту избора механизама или модела обештећења. Због тога се анализирају домаћа и компаративна позитивноправна рјешења, судска пракса и правна литература. Овај рад треба да покаже да постоји више механизама обештећења које законодавац може да изабере и да се они нужно не искључују, као и да постојеће правно стање у Републици Српској поводом разматраног питања није задовољавајуће и да се може размишљати о побољшању модела који је предвиђао југословенски Закон о облигационим односима (ЗОО), а који је реципиран у бившим југословенским републикама. За квалитетан одабир механизама нужно је и сучељавање ставова о потреби постојања посебног случаја одговорности за штету усљед терористичких аката, са ставовима о могућим другим механизмима обештећења ван правила одштетног права (нпр. постојање одређених фондова за репарацију штете, осигурање итд.). С тим циљем, у раду се користе догматички и нормативни метод, упоредноправни и социолошки метод, историјски метод и метод концептуалне анализе.
Keywords: Обештећење; терористички акт; Закон о облигационим односима; грађанско право