ПОЗОРИШТА-СУПЕРМАРКЕТИ, ПРЕТЈЕРАНИ УПЛИВ РАДНЕ СНАГЕ И НОВИ ИГРАЧИ У ПОЗОРИШНОЈ БРАНШИ ТОКОМ ДУЖНИЧКЕ КРИЗЕ У ГРЧКОЈ (2010-2019) - Angelopoulos, Tasos (POLITEIA, 2023)
Користећи методологију Пјера Бурдијеа, овај чланак покушава да одрази промјене унутар позоришне бранше у Грчкој током десет година економске кризе (2010-2019). У чланку су јасно означене девијације на позоришној сцени Грчке, као што су претјеран уплив радне снаге и замјена позоришта једним умјетничким отиском који се овдје назива позориштем-супермаркетом. Поред тога, пратимо напор Стегија (у власништву Фондације Оназис) да постане кључни играч на овом пољу, заузимајући некадашњу позицију Позоришта Аморе. На крају, закључује се да ова бранша – једним дијелом и због пандемије која је услиједила након економске кризе – одолијева потпуном оцртавању граница пошто се појављују нове иницијативе и групације унутар ње.
Keywords: грчко позориште; економска криза; позоришта супермаркети; Пјер Бурдје; теорија поља; Оназис Стеги; дипломци драмске школе