EMANCIPATORSKA ULOGA UMETNOSTI I MEDIJA U REPREZENTACIJI TRAUME - Nikolic, Mirjana (POLITEIA, 2023)
Umetnost i mediji imaju značajnu ulogu u reprezentaciji stvarnosti i neretko su tokom svoje istorije bili moćno sredstvo u ostvarivanju ciljeva društvenih i političkih elita. Nije retka pojava da su u totalitarnim režimima i u kriznim društvenim situacijama polagali apsolutno pravo na istinu delujući kao sredstva propagande, utiskujući željene ideje u svest građana kao publike. Brojni su tekstovi u kojima su predstavljeni i analizirani kapaciteti umetnosti i medija kako u smislu angažovanosti tako i u smislu manipulativnosti. Polazeći od teorijskih stavova Žaka Ransijera (emancipovani gledalac) i H. M. Encensberger (emancipatorska uloga medija), u radu će se analizirati sadejstvo umetnosti i medija u procesu reprezentacije prošlosti posebno kada je ona izvor traumatičnih iskustava. Jedno od takvih iskustava vezano je za Holokaust kao izvor globalne i niza individualnih trauma. Preko konkretnih primera uočenih u oblastima radio-drame, filmske umetnosti i medijima, u radu ćemo pokušati da preispitamo kapacitete umetničkih formi i medijskog teksta u reprezentaciji trauma, odnosno njihovim mogućnostima da publici prenesu stravične događaje iz prošlosti. Da li je suština umetničkog dela u prenošenju traumatičnih iskustava ili je ono „rampa“, granica, linija odbrane publike s obzirom na to da je i u svom najnaturalizovanijem obliku umetničko delo blaže i umerenije od realnosti na koju referiše. Кljučne studije slučaja u analizi postavljenih hipoteza biće dva umetnička, medijska teksta, oba iz 1985. godine: film Šoa (Кlod Lancman) i radio-drama Traganje po pepelu (Đorđe Lebović/ Slobodan Boda Marković).
Keywords: film; radio-drama; Holokaust; sećanje; reprezentacija; trauma