POLITIČKA TEORIJA SECESIJE: NEKI ASPEKTI PROBLEMA KOSOVA - Krnetic, Helena Lj (POLITEIA, 2023)
Sažetak U ovome radu pokušaćemo testirati dominantnu političku teoriju secesije, naime onu kontraktualističku, na jednom konkretnom slučaju – secesiji Kosova. Taj je slučaj naročito važan jer predstavlja najvažniji, ako ne i jedini, izuzetak kako od dominantne političke teorije secesije tako i postojeće političke prakse secesionističkih pokreta. Naime, kardinalni uslov za secesiju je „saglasnost“ strana u sporu. Taj uslov nije zadovoljen u slučaju Kosova. Očito je da se ta izuzetnost mora utemeljiti na nekim drugim osnovama. Jedna od mogućih je tvrdnja o „istorijskoj“ osnovi nezavisnosti. U ovome tekstu testiraćemo taj argument i pokazati njegovu neodrživost.
Keywords: Ključne riječi: politička teorija, suverenitet, saglasnost, secesija, Kosovo