SOCIOKULTURNI ASPEKTI POLITIČKOG AKTIVIZMA: PREDLOG NOVOG MODELA - Nešić Tomašević, Ana; Lazar, Žolt (POLITEIA, 2023)
U ovom radu analizira se korelacija između političkog aktivizma, političke participacije i određenih vrednosnih orijentacija, kao važnih delova savremenog političkog konteksta društva. Uzorak empirijskog istraživanja u ovom radu činili su članovi vladajućih i opozicionih partija, strukturisani po godinama, mestu stanovanja, političkom opredeljenju i ulozi u lokalnim parlamentima, u šest gradova u Republici Srbiji. Rezultati istraživanja pokazuju mešavinu predmodernih (tradicionalnih), modernih i postmodernih vrednosti u društvu, pri čemu su tradicionalne vrednosti i dalje veoma žive, što bi moglo da se tumači kao faktor koji značajno usporava proces socio-ekonomske tranzicije. Socio-demografske varijable i vrednosne orijentacije (autokratsko-demokratsko, tradicionalno-moderno), uz precizirane različite aspekte političke kulture, u velikoj meri određuju političko ponašanje. Model političkog aktivizma, koji je bio teorijsko-istraživačka osnova rada, bio je model socio-ekonomskog statusa. U ovom istraživanju, na osnovu dobijenih rezultata, predlaže se novi, unapređeni model, nazvan socio-kulturni model političkog aktivizma.
Keywords: politički aktivizam; sociokulturni model; vrijednosne orijentacije; članovi političkih partija