ИДЕЈЕ ГЛОБАЛИЗМА У ХОЛИВУДСКИМ СИТКОМИМА - Simovic, Vlade (POLITEIA, 2023)
Глобализација је процес који траје вијековима. Људи природно теже да прелазе државне границе. Неки из културолошких мотива упознавања свијета, други из економских, а трећи из политичких. Временом се појавила идеја глобализма. Она је подразумијевала усмјеравану активност глобалног увезивања свијета са циљем снажења великих корпорација и њихових земаља. Ријеч је прије свега о корпорацијама и политичким елитама Сједињених Америчких Држава. Оне идеје глобализма промовишу и увозе у савремени свијет путем стварања веће економске међузависности и десуверенизације држава, војне и политичке доминације, нових технологија, али и путем културе и медија. У том контексту, битну улогу имају и холивудске серије. Анализом садржаја најгледанијих холивудских ситкома, попут Куће од карата, Американци, Теорије великог праска и Два и по мушкарца, ово истраживање утврђује које идеје глобализма ове серије промовишу и на који начин. Тиме се отвара питање значаја западних медија и културе у процесу глобализације свијета
Keywords: Глобализација; глобализам; холивудски ситкоми