МЕДИЈСКЕ СТЕРЕОТИПИЗАЦИЈЕ ВУЛНЕРАБИЛНИХ ГРУПА У СРБИЈИ - Simeunović-Patić, Biljana J (POLITEIA, 2021)
У раду се разматрају савремена обележја стереотипа у медијским садржајима, са посебним освртом на праксу и ефекте стереотипизације вулнерабилних социјалних група. Посебна пажња усмерена је на сагледавање заступљености и модалитета родних, расних и етничких стереотипа у медијима у Србији, као и негативних последица социјалне стереотипизације којима су изложене жене, мањинске етничке групе, особе са менталним сметњама и припадници других рањивих социјалних група, укључујући њихову повишену изложеност социјалној маргинализацији, дискриминацији, насиљу и секундарној виктимизацији. Анализа садржаја електронских издања три дневна листа у Србији различитог новинског формата и уређивачког приступа (Политика, Блиц и Курир), публикованих унутар периода од 10. јануара до 7. фебруара 2021. године, спроведена је ради остваривања ближег и потпунијег увида у актуелну заступљеност, облике и друга обележја медијске стереотипизације различитих рањивих друштвених група. Добијени налази потврђују полазну претпоставку да су стереотипи, поготово родни, као и они усмерени на мањинске етничке групе изражени и рутински заступљени у електронским медијским садржајима доступним најширој публици, којој се те групе, првенствено од стране таблоидних дневника, континуирано представљају у врло суженом репертоару социјалних улога. Допунском анализом садржаја електронских издања дневних листова у Србији током последњег петогодишњег периода опажено је и наглашено стереотипно приказивање Рома и особа са поремећајима менталног здравља, као категорије грађана који су у медијским садржајима преовлађујуће заступљени у негативном контексту, уз одсуство аналитичких текстова и садржаја који се компетентно и обухватно баве етиолошким аспектима социјалног стања и прилика у којима се налазе, односно њиховим социјалним потребама, чиме се доприноси учвршћивању стереотипа, нетрпељивости, неосетљивости, или пак ирационалног страха од припадника појединих рањивих друштвених група. У закључку је наглашен значај улоге данашњих масовних медија у одржавању, али и у деконструкцији негативних социјалних стереотипа, односно хуманизацији савременог културног и социјалног простора и денормализацији насиља усмереног на рањиве групе и утемељеног на предрасудама.
Keywords: Медији; стереотипи; вулнерабилне социјалне групе