AGRESIJA NA KOSOVO IZMEĐU MEDIJSKE KONSTRUKCIJE I REALNOSTI - Stanković Pejnović, Vesna (POLITEIA, 2021)
Agresija na Kosovo primer je kako NATO nastavlja da stvara evropski geopolitički prostor, a „Evropa“ je (pogrešno) koristila Srbiju i Kosovo u klasičnoj modernoj vežbi izgradnje identiteta disciplinovanjem balkanskog „drugog“. Diskurs bezbednosti nije neutralan akademski teren, već stalna borba za političku moć, pristup resursima i autoritet da se artikulišu nove definicije i prioriteti bezbednosti. Moderni razlozi za rat nisu bili prisutni jer je konflikt na Kosovu bio usredsređen na traganje za moralnim ciljevima (a ne tradicionalnom politikom) od strane drugih. Upotrebljen narativ više se odnosio na tradiciju pravednog rata (pojam koji je prethodio eri modernih ratova) koji je bio čvrsto utemeljen u denacionalizaciji i imao za cilj da zameni politiku imperativom univerzalnih principa i vrline. Cilj rada jeste pokazati kako se iza diskursa moralnih ciljeva, tradicionalno političkih, krije stvarni cilj, a to je  implementiranje novog svetskog poretka imperijalističkih sila pod pokroviteljstvom „međunarodne zajednice“ i uspostava potpune kontrole nad prirodnim resursima.
Keywords: Kosovo; agresija; moralni diskurs; prirodni resursi