„DRUGA REPUBLIKA“ - DA LI JE REPUBLICI SRPSKOJ POTREBAN NOVI USTAV? - Savanović, Aleksandar (POLITEIA, 2021)
U ovom radu pokušaćemo skicirati mogući novi Ustav Republike Srpske, koji bi uspostavio „Drugu Republiku“. Naš pristup baziran je na dva koraka: prvi („''negativni''), koji će pokazati i analizirati postojanje manjkavosti, kako formalnih tako i suštinskih, u postojećem Ustavu RS; i drugi (pozitivni), koji će, uvažavajući te manjkavosti, ponuditi okvir i opšta načela za budući novi ustav Republike Srpske. Polazna pretpostavka jeste da aktuelni Ustav RS ne odgovara zahtjevima vremena i političkog prostora, te da, umjesto da obezbijedi okvir za nesmetano funkcionisanje političke zajednice, zapravo je mnogim svojim elementima otežava, pa i blokira, a često je i glavni izvor konfliktnog potencijala u društvu. Hipoteza koja će se pokušati braniti u tekstu jeste da se na osnovu manjkavosti postojećg Ustava RS može zasnovati tvrdnja da novi ustav treba biti ''minimalistički''.
Keywords: Republic of Srpska; Ustav; Druga Republika