SJEĆANJA NA RAD: RADNICI "ČAJAVECA" NAKON PRIVATIZACIJE - Pepić, Anđela (POLITEIA, 2021)
Radnička klasa je, barem formalno, bila formativna baza bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Transformacija sistema iz socijalističkog u kapitalistički dovela je do njihove alijenacije, siromaštva i isključenja. Transformacija, kao dio procesa neoliberalne globalizacije, sprovedena ja kroz takozvanu “šok terapiju” što je uključivalo mjere liberalizacije, privatizacije i stabilizacije. Veliki industrijski sistemi i vodeća preduzeća u društvenom vlasništvu u SFRJ su bili predmetom, često dubioznih, privatizacijskih procesa. Kroz takve procese radnici, koji su nekada bili i vlasnici i glavna pokretačka snaga preduzeća u kojima su radili, su izgubili vlasništvo i mogućnost da rade u istim. Većina istraživanja o post-socijalističkoj ekonomskoj transformaciji usmjerena su ka promjenama sistema, te ekonomskim aspektima privatizacijskih procesa i uvođenja tržišne ekonomije. Međutim, rijetka su istraživanja koja u svom fokusu imaju procese privatizacije i transformacije gledano iz ugla samih radnika. Ovaj rad ima za cilj da popuni tu prazninu dajući drugačiji osvrt na transformaciju SFRJ i država nastalih njenim raspadom. Kroz intervjue sa bivšim radnicima privatizovanih i/ili zatvorenih fabrika i industrijskih kompleksa (na primjeru fabrike "Rudi Čajavec"), u radu se analiziraju stavovi i osjećanja radnika prema radu u socijalističkoj Jugoslaviji i radu danas, kao i prema privatizaciji i procesima povezanim s privatizacijom. Istraživanjem se daje glas samim radnicima i, gledajući unatrag, daje se pristup zamišljanju rada u budućnosti sa radnicima u centru istog.
Keywords: post-socijalistička transformacija; privatizacija; radnici; Čajavec