VEBEROV DOPRINOS ANALIZI SADRŽAJA - Manić, Željka (POLITEIA, 2021)
Predmet ovog rada jeste Maks Veberov (Max Weber) doprinos analizi sadržaja kao sociološkom istraživačkom postupku. Analiza sadržaja legitimnost sociološkog metoda istraživanja stekla je sredinom XX veka, a u njenom istorijatu značajno mesto zauzima Veber. Koristio je osnovnu ideju analize sadržaja u „Protestantskoj etici i duhu kapitalizma” (1904‒1905). Veber je donosio zaključke o institucionalizovanom obliku društvene komunikacije u prošlosti proučavanjem njenog zabeleženog sadržaja. Analizirao je sadržaj protestantskih katihizisa da bi ustanovio da li su u radu sa vernicima pastori podsticali etičke stavove pogodne za razvoj kapitalističkog duha. Kasnije je Veber na prvom sastanku Nemačkog sociološkog društva (1910) predložio preduzimanje obuhvatne analize sadržaja štampe, koje nije naišlo na podršku sociologa. Njegov predlog predstavlja prvi metodološki osmišljen pokušaj da analiza sadržaja dobije mesto među sociološkim istraživačkim postupcima. Cilj ovog rada jeste da prikaže Veberov doprinos analizi sadržaja. Njegov doprinos razmatran je kroz analizu primene osnovne ideje ovog postupka u „Protestantskoj etici i duhu kapitalizma” i zagovaranja njene upotrebe u obraćanju na prvom sastanku Nemačkog sociološkog društva.
Keywords: Veber; analiza sadržaja; Protestantska etika i duh kapitalizma; obraćanje na prvom sastanku Nemačkog sociološkog društva