ПРОМЕНЕ МЕЂУНАРОДНОГ ПОРЕТКА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА – 25 ГОДИНА ОД ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА - Перишић, Срђан (POLITEIA, 2021)
У раду се говори о утицају промена међународног поретка на позицију Босне и Херцеговине и њену унутрашњу политику у периоду од потписивања Дејтонског споразума 1995. до 2020. године. Прво се анализирају међународни пореци који су постајали у том периоду. Даје се анализа униполарног међународног поретка до 2008. године и његов утицај на унутрашње односе и политички систем у БиХ, као и на саму позицију БиХ у Европи и региону. Посебно се даје анализа деловања НАТО-а у БиХ у том периоду.  Други период почиње после 2008. године и представља израстање мултиполарног међународног поретка. Сагледава се утицај тог поретка на БиХ и њене унутрашње политичке процесе. Посебно се даје анализа повратка Русије на Балкан и које су последице произашле из тога. Такође, даје се анализа кинеског економског и геополтичког пројекта „Један појас и пут“ и његовог утицаја у региону и на БиХ. Једно од тежишта у раду јесте сагледавање позиције БиХ и Републике Српске у контексту ширења НАТО-а.
Keywords: međunarodni poredak; Bosna i Hercegovina; Dejtonski sporazum; unipolarnost; multipolarnost; NATO; Rusija