REHABILITACIJA URBANOG NASLJEĐA U SLUŽBI ETNO-NACIONALNIH PODIJELA NA PRIMJERU GRADOVA SARAJEVA I BANJE LUKE - Peric-Romic, Ranka (POLITEIA, 2021)
U radu se razmatra uticaj procesa rehabilitacije i revitalizacije kulturno-istorijskog nasljeđa gradova Banje Luke i Sarajeva na osnaživanje etno-nacionalnih politika/obrazaca podijeljenog društva. Posebna pažnja biće posvećena procesima očuvanja urbanih središta/istorijskih jezgara navedenih gradova, koji su prepoznatljivi kao prostor i razdvajanja i distanciranja za "nepripadajuće" etničke grupe. U tom smislu, rehabilitacija urbanog nasljeđa gradova Banje Luke i Sarajeva neće biti isključivo problematizovana kao očuvanje i estetizacija kulturno-istorijske baštine "per se", već kao vid instrumentalizacije urbanog prostora u svrhu prenaglašavanja etno-nacionalnih identiteta u postratnom periodu. Istraživanje će biti prvenstveno zasnovano na uporedno-istorijskoj analizi raspoloživih podataka o dosadašnjem razvoju urbanih središta. Rezultati istraživanja ukazuju da se navedena instrumentalizacija urbanog nasljeđa manifestuje kroz planiranje i izgradnju/obnovu specifičnih objekata koji se (ne)opravdano uklopaju u postojeći kulturno-istorijski kontekst karakterističan za te gradove. Iz te perspektive primjetno je da kulturno-istorijska jezgra gradova Banje Luke i Sarajeva danas imaju daleko značajniju ulogu u promovisanju etno-nacionalnih identiteta i podjela nego što je to bio slučaj u prošlosti. Karakter tih procesa nema isključivo intencionalna obilježja, nego je uslovljen i drugim aktulenim politikama urbanog razvoja koje nemaju etno-nacionalnu pozadinu.
Keywords: kulturno-istorijsko nasljeđe; etno-nacionalni identitet; rehabilitacija; revitalizacija; prostor