КОМЕРЦИЈАЛНА ИНСТРУМЕНТАЛИЗАЦИЈА МЕДИЈА И АУТОНОМИЈА ПРОФЕСИОНАЛНИХ КОМУНИКАТОРА У МЕДИЈСКОМ СИСТЕМУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Kuprešanin Vukelić, Anđela (POLITEIA, 2021)
Комерцијална инструментализација медија једна је од неизоставних димензија у изучавању савремених медијских система. Испитивање нивоа комерцијалне инструментализације медија унутар одређеног медијског система подразумијева истраживање природе односа, тј. интеракције медија, професионалних комуникатора и одређених екстерних информационих агенса, попут оглашивача и власника капитала. Инструментализација медија у комерцијалне сврхе у значајној мјери детерминише професионализам комуникатора и њихову аутономију у задовољавању интереса јавности у односу на искључиво материјалну оријентацију медијске продукције, што се одражава на квалитет медијске понуде и медијског плурализма.У раду се испитују интензитет и природа интеракције између медија и оглашивача у медијском систему Републике Српске (РС) и импликације њихове интеракције у домену новинарске професије и медијске праксе, а из перспективе новинара, уредника и менaџера медија. Хипотеза рада јесте да су у медијском систему РС заступљени различити облици комерцијалне инструментализације медија који на посредан или непосредан начин угрожавају аутономију професионалних комуникатора и поштовање професионалних стандарда у њиховом раду. Прикупљање емипиријске грађе о комерцијалној инструментализацији медија у медијском систему РС биће реализовано поступком анкетирања 150 новинара и 65 уредника запослених у 27 медија и поступком интервјуисања десет менаџера медијских организација на простору РС. Циљ рада јесте да се идентификују облици и интензитет комерцијалне инструментализације медија у медијском систему РС који, поред значаја за аутономију и професионализам у раду медија и комуникатора, представљају значајне индикаторе природе и карактера медијског система у цијелости и примарно детерминишу паравац његове трансформације.
Keywords: komercijalna instrumentalizacija medija; profesionalni komunikatori; oglašivači; profesionalni novinarski standardi; uređivačka autonomija medija