PROFESIONALNE KOMPETENCIJE ZAPOSLENIH U SUBJEKTIMA ZAŠTITE I PODRŠKE ŽRTVAMA NASILJA U PORODICI - Lepir, Ljubo; Šćepović, Dragana (POLITEIA, 2021)
Ključni resurs od koga zavisi efikasnost sistema zaštite i podrške žrtava nasilja u porodici vezan je za brojnost i osposobljenost onih koji se u svom radu bave ovom pojavom. Oni koji su neposredno angažovani u slučajevima nasilja u porodici, njihova osposobljenost i kompetencije predstavljaju ključ uspješnosti u prevenciji, zakonskom procesuiranju počinioca nasilja, ali i u pružanju neposredne podrške žrtvama nasilja. Ovo istraživanje stavilo je u fokus upravo taj segment javnih sistema koji se bave oblasti nasilja u porodici. Kroz analizu osnovnih elemenata kompetencija zaposlenih u javnim sistemima, u ovom radu dat  je presjek stanja ljudskih resursa sa aspekta posjedovanja stručnih i profesionalnih znanja, iskustva i sposobnosti.Na uzorku od 283 ispitanika, u šest opština sjevernog dijela Republike Srpske, koji su zaposleni u policiji, centrima za socijalni rad, domovima zdravlja i osnovnim školama, kroz analizu osnovnih elemenata koji određuju stanje profesionalnih resursa, došlo se do zaključka da postojeći resursi nisu dovoljno razvijeni i usmjereni prema oblasti nasilja u porodici. Ne postoji praksa stručnog usavršavanja za rad u oblasti nasilja u porodici, a samopercepcija zaposlenih u javnim ustanovama nije povezana sa objektivnim pokazateljima njihovih sposobnosti i vještina koje posjeduju. Praktično djelovanje usmjereno je uglavnom ka minimalnim postupanjima koja proizilaze iz provođenja najnužnijih zakonskih procedura, a iskazana zainteresovanost profesionalaca zaposlenih u javnim ustanovama otvara prostor za njihovo stručno usavršavanje i obezbjeđivanje veće funkcionalnosti sistema u pružanju zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici.
Keywords: profesionalne kompetencije; nasilje u porodici; javni sistemi; subjekti zaštite i podrške