ШАРМАНТНИ НИЈЕМАЦ У РАЉАМА АМЕРИЧКЕ ПОЛИТИКЕ: Утицај САД на политичко профилисање и Источну политику Вилија Бранта - Beštić-Bronza, Slavojka (POLITEIA, 2020)
Циљ овог рада је да покаже у коликој мјери и којим механизмима су САД утицале на политичко формирање личности и дјелатности западноњемачког канцелара Вилија Бранта. Посебан акценат је стављен на америчке утицаје током провођења Брантовог најпознатијег политичког концепта, „Источне политике“, који се ставља хронолошки контекст развоја односа у складу са општеевропским и свјетском политичким кретањима, и њиховој корелацији са Брантовим политичким путем у егзилу и касније у, од стране Савезника окупираној Њемачкој, а потом и новоствореној независној Савезној Републици Њемачкој. Околности, личне (не)склоности и међусобни утицаји су изродили један прилично амбивалентан однос, настао у највећој мјери због интереса једне и друге стране, који су се у одређеним временским периодима преклапали, док су се касније удаљавали и постајали хладни, често и непријатељски.
Keywords: Vili Brant; Sjedinjene Američke Države; Istočna politika; Džon F. Кenedi; Ričard Nikson; Henri Кisindžer