ODGOVOR CENTRALNIH BANKA NA PANDEMIJU KOVID-19 - Topić-Pavković, Branka (POLITEIA, 2020)
U posljednjih nekoliko mjeseci svijet se bori protiv nevidljivog neprijatelja koji utiče na sve aspekte života sa istovremenim ekonomskim, humanitarnim i socijalnim posljedicama. U ovom trenutku, ekonomske posljedice krize izazvane virusom korona su još uvijek većim dijelom nepoznanica, ali činjenica je da će najvea kriza u novijoj istoriji izazvana pandemijom dovesti do globalne recesije. U vrijeme krize, strategija zemalja u primjeni kombinacije monetarne i fiskalne politike je neophodna i podrazumijeva uključivanje centralnih banaka u obezbjeđivanje adekvatnih mjera monetarne politike za ekonomski i finansijski oporavak. Cilj ovog rada je identifikovati i analizirati mjere koje su preduzele centralne banke kako bi ublažile štetu uzrokovanu pandemijom i pomogle nacionalnim ekonomijama u oporavku. Ponovno aktiviranje nestandardnih mjera monetarne politike primenjenih i u prethodnoj finansijskoj krizi iz 2008. godine, pokazuje da su standardni instrumenti i ciljevi CB nedovoljni u vanrednim okolnostima. Provedena komparativna analiza pokazaće kako su centralne banke najvećih ekonomija kao i zemalja regiona odgovorile na izazov virusa korone, a sa posebnim osvrtom na Centralnu banku Bosne i Hercegovine.Rezultati pokazuju da su se centralne banke odlučile za nekonvencionalne mjere monetarne politike koje se prvenstveno ogledaju u mjerama kvantitativnog popuštanja, veoma niskih kamatnih stopa i uvođenje svop linija kako bi ublažile negativne efekte nastale krize. Biće potrebne izuzetne mjere kako bi se osigurao oporavak od brzog pogoršanja globalne ekonomije. Specifičnost monetarnog aranžmana u Bosni i Hercegovini još jednom se pokazao kao ograničenje u sprovođenju mjera ekonomske politike u vanrednim okolnostima.
Keywords: centralna banka; monetarna politika; korona virus; kriza izazvana pandemijom