МАТЕРИЈАЛНИ ПОЛОЖАЈ ПОРОДИЦА СА ЧЕТВОРО И ВИШЕ ДЕЦЕ (СТУДИЈА СЛУЧАЈА У ДОБОЈУ) - Janković, Aleksandar B.; Savić, Dalibor; Damjenić, Mirjana (POLITEIA, 2020)
У раду се анализира материјални положај породица са четворо и више деце у општини Добој тако што се полази од опште претпоставке да већина ових породица спада у економски и социјално угрожене друштвене групе. Циљ рада јесте да се анализирају неки од показатеља материјалног положаја породица са четворо и више деце и да их упоредимо са оним који се односе на „просечну породицу“ у Републици Српској. Анализа је заснована на налазима анкетног истраживања које је спроведено у општини Добој у периоду од краја јула 2017. до почетка фебруара 2018. године. У раду се најпре анализирају основни индикатори материјалног положаја ‒ приходи, имовина, потрошња и опремљеност домаћинства, а затим укупан материјални положај вишечланих породица исказан преко композитног индекса.
Keywords: материјални положај; вишечлана породица; Добој