МЕДИЈИ И КОМУНИКАЦИЈСКА (Р)ЕВОЛУЦИЈА - Trivic, Natalija (POLITEIA, 2020)
Убрзани развој информационог друштва с краја 20. и почетком 21. вијека директно се одразио на медије и медијску комуникацију. Некада традиционалне медије (штампа, радио, телевизија) и једносмјерну комуникацију са публиком све више замјењују нови, дигитални медији, са платформом која омогућава интерактивност публике у комуникацији. Интернет као нови медиј и платформа новомедијске комуникације понудио је нови начин комуникације са публиком која више није пасивни прималац информација, већ је активни учесник у комуникацији. Интерактивност публике кроз новомедијске форме изражавања (портали, друштвене мреже, блогови, влогови) основна је карактеристика савременог начина комуникације. Циљ овог рада јесте да кроз дефинисање интернета као новог медија, анализирамо и новомедијске форме комуникације које су публику укључиле у интерактивну размјену информација и мишљења, те на тај начин потпуно и бесповратно промијениле организацију и функционисање медија. Рад примарно проучава нове облике медијске комуникације условљене новомедијским, дигиталним окружењем базираним на интернет платформи. Анализа показује да је новомедијска комуникација отворила простор публици да постане активан учесник у јавној комуникацији и на тај начин директно утиче на одређене сфере друштвеног живота. Данас сваки појединац у сваком моменту може да буде произвођач медијског садржаја и интерактивни учесник у новомедијској комуникацији.