"GENOCID", "GOVOR MRŽNJE", I "MIR KAO RAT": Od implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma do tvita o Srebrenici od 11 jula 2018. - Pehar, Dražen (POLITEIA, 2020)
Ovaj se ogled bavi svim ključnim reakcijama na tvit o ’Genocidu u Srebrenici’ što ga je Rajko Vasić objavio 11. Jula 2018., pri čemu su te reakcije interpretirane kao mini-model za razumijevanje cijeloga razdoblja implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma. Ogled pokazuje da se međunarodna zajednica, uključujući primarno SAD i UK, prema implementaciji tog sporazuma odnosi kao prema procesu nastavka rata u Bosni i Hercegovini drugim sredstvima. Stajalište „govora mržnje“ i tužbe/presude ICTY za genocid ovdje su objašnjeni kao pomoćno sredstvo postizanja iste svrhe. Najvažnije, u ogledu se iznosi, i sa nekoliko primjera podupire, teza da je problem značenja, kako se ono pripisuje političkome sugovorniku, ili sporazumima ili zakonima, od najveće važnosti u politici. Na kraju, autor prezentira detalje sa sjednice Vijeća Sigurnosti UN od 8. Jula 2015. kako bi ilustrirao najvažnije zaključke analize.