КОНЦЕПТУАЛНА АНАЛИЗА ИДЕНТИТЕТА И ИНТЕРЕСА У ДЕЛУ АЛЕКСАНДРА ВЕНТА - Stanković, Nevena G (POLITEIA, 2020)
Уобичајено је схватање да је конструктивизам донео социолошки заокрет у теоријском проучавању међународних односа којим је доведен у питање низ поставки које су доминатне традиције проучавања сматрале непобитнима. У фокусу овога рада налази се концепт идентитета и интереса његовог најзначајнијег представника који је несумњиво инспирисао даљу теоријску расправу, Александра Вента (Alexander Wendt). Но, суштина рада није у приказу, већ у концетуалној анализи доминантних Вентових теоријских полазишта. Анализом одређења идентитета коју Вент нуди, поимања процеса њиховога формирања, класификације, те образложења односа идентитета и интереса, настоји се указати како на теоријске доприносе, тако и на потенцијално изузетно значајне практичне импликације Вентовог приступа на анализу држава, њихових интереса, међусобног понашања, те, потенцијално и предвиђања даљег тока кретања у међународним односима. Такође, уочавају се и одређени недостаци оличени првенствено у постојању различитих, чак и контрадикторних ставова, али и прекомерној искључивости, а који се настоје аргументовано презентовати. Напослетку, у раду је присутно настојање аутора да изнесе властите сугестије са циљем отклањања уочених недостатака, односно, у извесном смислу, ревизије Вентовог концепта.