СОЦИЈАЛНИ РАД У СВАКОДНЕВНОЈ ПРАКСИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Cuk, Mira; Savović, Irina (POLITEIA, 2019)
У раду су приказани резултати квалитаивног истраживања проведеног с тринаест дипломираних социјалних радника који су запослени у установама социјалног сектора у Републици Српској. Сврха истраживања је утврђивање њихових ставова о тежиштима дјеловања социјалног рада у социјалној заштити у садашњим условима. За прикупљање података коришћена је метода фукус групе, а у постављању истраживачких питања и анализи налаза коришћен је метод анализа оквира. Резултати истраживања показали су да у раду социјалних радника у установама социјалне заштите осјећа се рутина, без много промјена, да доминира социјални рад са појединцем и породицом, да су најчешће промјене везане за примјену нових законских рјешења које производе промјене у организацији рада, да социјални рад не утиче на промјене у законодавству и да политички фактор најснажније утиче на цјелокупну дјелатност. Такође, резултати истраживања су показали да се социјални рад заснован на људским правима највећим дијелом реализује у домену појединачног задовољавања потреба корисника, те да административни и управно правни послови доминирају у раду, док су послови праћења социјалних потреба, анализе стања, покретање инцијатива, планирања и развоја, израда извјештаја, анализа и информација, у потпуности занемарени. Савремени изазови пред социјалне раднике пoстављају захтјеве на које не могу у потпуности да одговоре. Право и обавеза за континуираним усавршавањем није системски уређено питање, а недостатак подршке на нивоу установа и система социјалне заштите демотивише их и спрјечава у професионалном и стручном развоју.